کمیته تحقیقات دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
کمیته تحقیقات دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود

کمیته تحقیقات دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود

برای بیشتر شاد بودن چطور مسیر رفت وآمد خود را طی کنیم؟

تحقیقات نشان داد: چگونه طی کردن مسیر، نقش مهمی در بروز احساسات ایجاد می‌کند. محققان در تحقیقات خود میزان بروز مواردی مانند شادی، درد، استرس، غم و اندوه و خستگی را در مسیر رفت و آمد بررسی کردند. محققان دانشگاه کلمسون، خلق و خوی افراد را در طول سفر در افراد مختلف تجزیه و تحلیل کردند. اریک موریس، مسؤول این تحقیق اظهار کرد: ما دریافتیم افراد در حال دوچرخه سواری در مقایسه با دیگر حالات طی کردن مسیر، بهترین حالت روحی را دارند. دوچرخه سواران معمولا افرادی از لحاظ جسمی سالم و با نشاط هستند. در این تحقیق به ترتیب بعد از دوچرخه سواری، مسافران ماشین و سپس رانندگان خودرو از نظر سطح شادی در مرتبه بعدی قرار دارند. افرادی که با قطار و اتوبوس حتی برای مدت زمات کوتاهی رفت وآمد می‌کنند، نیز از سطح شادی کمتری برخوردارند. درک این رابطه بین «چگونگی رفت وآمد» و «احساسات افراد» می‌تواند راه بهبودی برای صنعت حمل ونقل در شهرها باشد.

چرا باید دندان عقل را کشید ؟

دندان پزشکان می گویند بهترین سن برای جراحی دندان عقل زیر سن 20 سالگی است، چرا که عوارض و درد کمتری دارد.

 

دندان عقل به سومین دندان آسیاب بزرگ اطلاق می‌شود. این دندان کمی دیرتر از دندان‌های دیگر رشد می‌کند و در سنین 17 تا 21 سالگی‌ می‌روید. با رشد انسان و کوچک شدن فک، فضا برای رشد دندان عقل محدود شده و در نتیجه دندان عقل خود را به شکل نهفته و نیمه ‌نهفته نشان می‌دهد.

 

تحقیقات انجام شده در زمینه دندان‌های عقل نشان می‌دهد که این دندان‌ها در بسیاری ازموارد، مشکل‌ساز بوده و به جراحی ختم شده‌اند. دندان‌های عقل بعد از پوسیدگی، موجب پوسیدگی دندان‌های مجاورو عفونت در اطراف می‌شود و گاهی نیز با بستری ‌شدن در بیمارستان و جراحی همراه است.

 

درآوردن دندان‌های عقل در سنین سالمندی ممکن است این مشکلات را به همراه داشته باشد:

 

*با افزایش سن ریشه‌ها قطورتر شده و ممکن است کشیدن دندان را سخت‌تر کند

 

-التیام ضعیف‌تر بعد از کشیدن دندان

-پوسیدگی دندان‌های مجاور

-احتمال فک جوش شدن دندان

-احتمال شکسته شدن استخوان در افراد پیر در حین جراحی و درآوردن دندان، کاهش تحمل بیمار به دلیل شرایط سنی و درمان‌های پزشکی از قبیل مصرف داروهای قلبی، ریوی و .... .

توجه کنید که اگر این دندان تصمیم به رویش و قرار گرفتن در محیط دهان را داشته باشد، پیش از این‌که شما تولد 20 سالگی را جشن بگیرید، سر و کله‌اش در دهانتان پیدا می‌شود. بنابراین اگر تا این سن خبری از دندان عقلتان نشده است، باید به فکر جراحی آن و خارج کردنش باشید.

اگر سن شما از 40 سالگی گذشته است و هیچ مشکلی با دندان عقل تان ندارید، بهتر است دیگر به فکر خارج کردن آن نباشید، چون بعید به نظر می‌رسد بعد از این نیز دچار بیماری‌های لثه، پوسیدگی و یا تغییرات کیستیک در اطراف این دندان شوید. فقط کافی است هر 1 یا 2 سال یک‌بار، یک عکس رادیوگرافی از دندانتان تهیه کنید تا مطمئن شوید هیچ عارضه جانبی وجود ندارد.

سنگ کیسه صفرا ؛ شاهدی بر اضافه وزن


اضافه وزن و چاقی عامل هزاران بیماری است. این جمله در حوزه سلامت دیگر تبدیل به یک مثل سائر شده است، مثلی که البته شواهد بسیاری نیز دارد.

یکی از این شواهد عارضه سنگ کیسه صفرا است. از نظر پزشکی سنگ‌های صفراوی رسوبات سخت شده‌ای از مایعات گوارشی هستند که می‌توانند در کیسه صفرا تشکیل شوند. این رسوبات سخت‌شده در اندازه‌های متفاوت از اندازه یک دانه شن تا یک توپ گلف می‌توانند باشند.

 این عارضه که بیشتر یک مشکل گوارشی است با علائمی مانند درد شدید و ناگهانی در قسمت راست بالای شکم، تب، تهوع و گاهی استفراغ، زرد شدن پوست و سفیدی چشم‌ها همراه است. مطالعات پزشکی می‌گویند، حدود 20درصد زنان و هشت درصد مردان بالای 40سال سنگ کیسه صفرا دارند و البته این میزان با بالارفتن سن افزایش پیدا می‌کند. پزشکان معمولا سنگ کیسه صفرا را با عمل جراحی خارج و بعضی از سنگ‌های کلسیمی را نیز با مصرف داروهای اسید صفراوی حل می‌کنند.

                                  

 از نظر گیاه درمانگران و طب مکمل، بهترین راه برای جلوگیری از تشکیل سنگ صفرا، رژیم غذایی کم چربی و کم کلسترول است اما برای درمان نیز بعد از مشاوره با پزشک متخصص، پیشنهاد‌های مفیدی برای مبتلایان به سنگ کیسه صفرا دارند. یکی از نخستین پیشنهاد‌های گیاه‌درمانگران، گیاه مامیران است.

مامیران که به‌طور سنتی نیز در درمان بیماری‌های کبدی مصرف می‌شود حاوی ترکیب مؤثر کلیدونین است. به همین‌خاطر نیز مصرف مامیران باعث شل شدن ماهیچه‌های مجرای صفرا می‌شود و در نتیجه جریان صفرا بهتر جریان پیدا می‌کند. انواع نعناع نیز به‌طور سنتی برای درمان سنگ کیسه صفرا مصرف می‌شود. چای غلیظ انواع نعناع به‌ویژه نعناع فلفلی به همراه پونه سنبله‌ای در این زمینه سفارش شده است.

به گفته کیمسیون E (مرکز تخصصی گیاهان دارویی) در آلمان زردچوبه نیز در پیشگیری و درمان سنگ صفرا مؤثر است. کورکومین موجود در زردچوبه قابلیت حل‌شدن صفرا را بیشتر کرده و مانع تشکیل سنگ صفرا می‌شود. گیاه خار مریم نیز به‌عنوان گیاهی غنی از ترکیب سیلیمارین معروف به گیاه محافظ کبد است. سیلیمارین موجود در خار مریم مانند زرد‌چوبه باعث پیشگیری از تشکیل سنگ صفرا می‌شود.